SkötselrådSkötselråd:

Det är mycket viktigt att du tar väl hand om din nygjorda tatuering för bästa resultat.

Du får din tatuering i ett plastförband och när du lämnat studion, efter det är det upp till dig att sköta din tatuering för att minska infektionsrisken, som alltid finns när hud på något sätt är öppen. Sköter du din tatuering rätt och med renlighet så har du minimerat den.


-Tvätta händerna noga innan du smörjer in dig och låt aldrig någon annan röra vid din oläkta tatuering.

-Det är viktigt att du använder rena kläder, lakan och händer!

-Du bör undvika bad i pool, sjöar/hav, badtunnor, solarium och bastu där det frodas många bakterier.

-Ett tunt, löst åtsittande bomullsplagg är bra som skydd när du vistas utomhus men är du i hemmamiljö så är det bra att ha den öppen så mycket som möjligt, en tatuering behöver luftas för att läka.


Behåll plastförbandet på i ca 3-5 timmar eller senast till när du går och lägger dig.

Det mest bekväma sättet brukar vara att skölja av med mjuk vattenstråle i samband med dusch, det räcker du använder ljummet vatten och en mild parfymfri tvål t.ex Lactacyd.

Efteråt baddar du området försiktigt med mjukt pappersark som inte luddar eller en ren handduk och låter lufttorka och sedan smörjer in med eftervårdssalva ca 3 ggr om dagen.

-Du bör inte träna under de första dagarna, svettas man mycket och det kommer i tatueringen är   infektionsrisken större.

-Det kommer att klia en del när skorpor släpper men det är viktigt att du inte pillar/kliar direkt på då

 detta kan leda till infektioner, färgbortfall och ärrbildning som kan vara svåra att rätta till.

-Infektionsrisken och skorpor är borta på ca 1-2 veckor men den är inte helt läkt förrän efter ca 4-6 veckor.

 Den stilen som jag oftast gör bildas inga skorpor, huden fjällar istället bort de lagret som annars skorpar så det är viktigt att tvätta av tatueringen varje gång innan du smörjer så du håller huden ren.

Om det ändå av någon anledning skulle släppa färg efter läkning vill jag att du kontaktar mig för ifyllning som självklart ingår i priset.

När din tatuering är läkt och du ska vistas i sol är det viktigt att använda solskyddsfaktor, detta gäller oavsett tid på året som du gör din tatuering då det kan ta upp till 1 år för huden att få tillbaka sitt fulla skydd igen. Du kan med fördel fortsätta smörja din tatuering när den är läkt för att få ett fint lyster, särskilt i vårat nordiska klimat med olika årstider så påverkar detta huden och många är yttorra vilket också påverkar utséendet på våra tatueringar.

Jag rekommenderar Hustle butter på läkta tatueringar https://www.hustlebutter.com/

Det är även den jag rekommenderar som Eftervårdssalva, den fastar inte heller i kläderna som de flesta vita salvorna.

Oavsett vilken salva du använder så ska du smörja med ett tunt lager och ingen överbliven salva ska finnas kvar på huden när du är färdig. För mycket salva ökar infektionsrisken.

Ifall du har frågor angående din tatuering och läketid är du alltid välkommen att ringa eller skicka meddelande då jag inte alltid har möjlighet att prata. 0707-397269